Tips Mudah Tapi Susah Nak Kuruskan Badan.. Kenapa???

Apr 06, 11 Tips Mudah Tapi Susah Nak Kuruskan Badan.. Kenapa???

Semua orang nak kurus dan langsing macam model…tapi tak ramai yang mampu kurus macam tu….Diet, pil-pil dah try tapi sampai sekarang tak de improvement..Lagi stress pikir pasal nak turun berat badan lagi naik adalah….Adusss.. pening juga kepala bila fikir macam-macam cara dah buat tapi belum berhasil.. So dibawah ni disebutkan tips-tips mudah nak kuruskan badan…walaupun kadangkala sukar nak dilaksanakan….heh…heh..hee…

1. Jangan guna jalan pintas(shortcut) yg boleh mendatangkan kesan sampingan contohnya tak makan ataupun berlapar…. Makanan adalah penting untuk memberi tenaga kepada kita. Kalau kita takde tenaga, kita akan menjadi letih dan lesu dan tidak dapat untuk menjalankan rutin harian..  Karbohidrat, protein & lemak perlu ada dlm makanan seharian tapi perlu seimbang. Cuba tukar gaya makan anda kepada mengamalkan makan lauk-lauk dan sayur-sayuran, elakkan karbohidrat…  Jangan percaya pil-pil, ubat-ubat kuruskan badan…..kebanyakannya ada kesan sampingan….

2. Bersenam: senaman adalah pembakar lemak. Senaman perlu disiplin (minima 20 minit setiap kali, 3 kali seminggu) & jangan berputus asa. Mulakan dgn berjalan pantas atau berjogging atau berbasikal atau berenang bagi mengurangkan impak kepada sendi. Setelah stamina meningkat tambah masa senaman dari 20min ke 30min ke 45min dan seterusnya diselangselikan dengan mengangkat bebanan.

hmm…jangan angkat berat2 sangat…ikut kemampuan laa…

3. Banyakkan minum air kosong. Minimum dalam 2 liter air sehari.. Lagi banyak minum air kosong lagi bagus kerana air kosong dapat mencuci segala toxic-toxic dalam badan kita..

4. Parking kenderaan jauh sikit daripada tempat yg hendak dituju supaya boleh berjalan. Buat cam gambar bawah ni pun boleh.

5. Utamakan naik tangga dari naik lif.

6. Kurangkan makan di luar. Masakan sendiri kita boleh kawal garam, gula, lemak dan sebagainya…

7. Jangan simpan coklat, biskut raya, chekedis, junk food di pejabat (terutama kat drawer tu).

8. Jangan abaikan sarapan pagi, makan sedikit walaupun terasa kenyang…

9. Jangan selalu timbang berat badan tapi guna ukuran seperti seluar dah longgar, boleh pakai jeans dgn selesa dsbnya.

10. Jangan target terlampau tinggi sangat, turun 5kg sebulan adalah lebih sihat berbanding 20kg dlm 1 bulan. Tapi kalau mengamalkan diet SLIM DIET 2, ramai telah dapat menurunkan berat badan 2-5kg dalam masa 1 minggu.. itu yang uniknya cara berdiet dgn SLIM DIET 2..

11. Libatkan keluarga dlm proses ini. Senaman bersama keluarga lebih bermakna bagi mengeratkan hubungan.

12. Lepas senaman atau aerobik jangan la pergi makan nasi lemak dan roti canai pulak.

13. Bagitau kawan-kawan atau keluarga target anda dan catat pencapaian anda dlm diari atau blog atau kat mana-mana sajalah.

14. Bagi reward kpd diri sendiri jika target tercapai.

15. Mulakan SEKARANG dan jangan bertangguh2 lagi utk mencapai berat badan yg sihat. Kira BMI and sekarang!

Apapun, jika anda malas atau tiada keazaman yg kuat, tips-tips mudah tersebut pasti terasa susah utk dipraktikkan……. Tapi kalau nak seribu daya kan? Sambil mengamalkan cara diet sihat dengan produk hebat SLIM DIET 2 hari ini, insyallah anda dapat mencapai berat yang diidam-idamkan… Selamat mencuba!

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi: Kak zura (019-3197976) @ hazurahb@gmail.com
http://slimdiet2.org

Related Posts with Thumbnails
1 Bintang2 Bintang3 Bintang4 Bintang5 Bintang (Tiada Rating)
Loading ... Loading ...

1 Comment

  1. Sebab target terlalu tinggi (nak cepat) lah yang sebabkan ramai gagal untuk kuruskan badan. Banyak betul tips ni. Saya mohon share di FB saya ya. Terima kasih.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:-[ (B) (^) (P) (@) (O) :-S ;-( (C) (&) :-$ (E) (~) (K) (I) (L) (8) :-O (T) (G) (F) :-( (H) :-) (*) :-D (N) (Y) :-P (U) (W) ;-) (D)