Bagaimanakah Cara Minum SDII Semasa Kita Berpuasa

Aug 03, 10 Bagaimanakah Cara Minum SDII Semasa Kita Berpuasa

Sejak kebelakangan ini saya kerap menerima soalan tentang cara-cara mengambil SD2 semasa menjalani puasa disiang hari. Walaupun belum masuk bulan Ramadhan, maka telah ramai memulakan kewajipan berpuasa samada berpuasa sunat, puasa ganti atau puasa Syaaban dan terus puasa Ramadhan.

Apabila kita berpuasa, maka ada beberapa pantang semasa berdiet SD2 yang perlu kita perhatikan. Pantang SD2 yang pertama adalah jangan berlapar atau tidak mengambil apa-apa makanan lebih dari 6 jam sewaktu kita jaga. Namun begitu kita masih boleh berdiet dan mengambil SD2 sambil berpuasa kerana kewajipan berpuasa adalah lebih penting cumanya metabolisma kita menjadi perlahan sedikit dari biasa tetapi berat kita masih boleh turun. Apabila kita sudah berbuka nanti makanlah dengan kenyang tetapi tetap tidak mengambil karbohidrat dan gula serta minumlah air yang banyak untuk menggantikan air yang hilang sewaktu siang.

Perkara atau syarat yang lebih penting untuk kita perhatikan sewaktu berpuasa adalah kita mestilah memakan cukup protien semasa berdiet. Cukup protien disini bermaksud kita masih perlu memakan 2 skup sebanyak 4 kali sehari apabila kita telah berbuka. Maka bolehlah buat penyesuaian pada waktu malam tentang jarak memakan SD2 sebanyak 4 kali itu mengikut jadual masing-masing. Contohnya: 1 kali waktu sahur, 1 kali waktu berbuka, 1 kali selepas makan malam dan 1 kali lagi sebelum tidur.

Saya sangat menekankan perkara ini kerana sekiranya anda berdiet dan berat badan anda masih turun tetapi anda tidak memakan cukup protien maka ini akan meninggalkan kesan yang tidak elok pada badan anda. Kesan yang pertama adalah apabila anda turun berat badan nanti maka kulit ada tidak cukup tegang, kendur dan nampak cengkung. Sekiranya cukup memakan protien maka kulit anda akan nampak lebih tegang, tidak kendur, sihat serta warna kulit sepatutnya nampak lebih cantik. Kesan kedua adalah apabila tidak cukup memakan protien maka apabila anda turun berat badan, tisu badan atau lean mass anda tidak dilindungi dan jika anda berhenti berdiet nanti maka lemak akan lebih cepat terkumpul dan anda akan mengalami kesan berat naik mendadak seperti program diet yang memakan ubat-ubat diet yang ada dipasaran. Sekiranya tisu badan atau lean mass anda dilindungi dengan memakan protien yang cukup maka anda tidak akan mengalami masalah berat naik mendadak ini.

Itu sebabnya saya tidak menggalakkan samada alasan anda berpuasa atau malas atau akal terlalu bijak hendak menjimatkan duit maka anda tidak mengambil SD2 seperti yang sepatutnya iaitu 2 skup 4 kali sehari. Sekiranya anda hanya ingin menjalani fasa pengekalan atau maintenance, maka tidak perlu mengambil SD2 tetapi cuma menjaga kadar karbohidrat yang anda boleh ambil atau dipanggil Critical Carbohydrate Level of Maintainence (CCLM) yang selalunya lebihkurang 100g sehari. Tetapi apabila anda masih mengambil SD2, maka makanlah cara yang betul supaya anda tidak mengalami kesan sampingan yang tidak baik yang saya ceritakan sebelum ini.

Semuga puasa anda diberkati disamping beribadah dengan cara yang sihat… GOOD LUCK!!!

Tetaplah Mengambil SD2 2 Skup 4 Kali Waktu Malam.

Related Posts with Thumbnails
1 Bintang2 Bintang3 Bintang4 Bintang5 Bintang (3 undian, purata: 5.00 daripada 5)
Loading ... Loading ...

8 Comments

 1. anis /

  Saya ingin tahu bpleh k jika seseorang tu yg sedang mengambil pil perancang meminum sd 2 nee??

 2. kerol /

  saya sering ambil apple cyder + madu.boleh amek skali dgn sd2?

 3. apple cider boleh, tapi madu tak digalakkan pasal manis..

 4. umie rauzah /

  …Salam….sy suka kalau Puan menulis masa yang tepat untuk memudahkan kami ikut…..nanti kami yang sesuaikan sendiri dgn masa kami…contoh sila komen kalau sy ambil pada waktu berikut:
  waktu sahur :5.00 am
  waktu berbuka : 7.20 pm
  selepas berbuka : 8.30 pm
  sebelum tidur :10.00 pm

  dan setiap kali lepas ambil sd2 kami perlu mkn protin?…

 5. sharz /

  salam..saya nak tanya kurma boleh makan tak?? thanks..

 6. boleh makan kurma.

 7. nazahiah mohamad /

  jika sedang menyusukan anak boleh ambil sd2 tak

 8. gunasundari /

  hi kak. saya dah mengambil sd2 ni. tapi masih berasa lapar teruk. lagipun sakit gastrik juga buatkan perut pedih.

  walaupun telur berprotein tinggi,adakah ia simpan lemak jika makan setiap hari?
  10q.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:-[ (B) (^) (P) (@) (O) :-S ;-( (C) (&) :-$ (E) (~) (K) (I) (L) (8) :-O (T) (G) (F) :-( (H) :-) (*) :-D (N) (Y) :-P (U) (W) ;-) (D)